Suggeriments de receptes amb figues

21.10.12


Els dies d'estiu ja s'han escolat i ens queda aquell regust bo i lleuger, alhora que ja ens preparem per als dies de fred.

Aquesta entrada la vull dedicar a tres amigues meves que, tot i trobar-nos en situacions vitals molt diferents, crec ens agermanen més coses que les que ens poden separar, aquí les distàncies no es poden quantificar en metres, kilòmetres,... perquè prevalen els sentiments i l'estima, i tot el que ens lliga i ens fa fer pinya unes amb les altres

L'enyor no és un sentiment que trobi positiu a excepció si es pren com un promesa del que pot esdevenir en el futur, el contrari seria ancorar-nos en el passat i perdre oportunitats per gaudir del present i del futur, del que un és i del que l'envolta... Del passat m'agrada mirar el que és bo, i del que va ser dolent aprendre la lliçó i saber quines coses no vull a la meva vida..., i per res més!

Aquest estiu va estar plagat d'emocions, d'anades i vingudes, d'estar amb amistats i amb la família, de menjar bé i de tombar-nos al sol, així que digueu on signo per a què els estius venidors o molts altres instants siguin així d'intensos i emocionants.

I ara us preguntareu a què ve tot aquest rotllu patateru? Tot és per culpa de les figues, o gràcies a elles! que tenim el propòsit de parlar en positiu..., i que encara en podem trobar en els mercats.


La primera recepta ens la va facilitar la Susi, que viu a L'Escala, sembla que és una recepta de pagès, però que ens va augurar un bon estiu ;) i no té cap secret! exceptuant que està de muerte súbita...

FIGUES AMB ANXOVES


Ingredients:

  • Filets d'anxoves
  • Figues (les preferim sempre les de coll de dama per la seva finura.

Preparació:

  1. Netejar bé les figues amb cura que la seva pell no es faci malbé, i talleu-les com millor us abelleixi...
  2. Les anxoves si les heu comprat senceres amb sal caldrà que les netegeu bé i les filetegeu.
  3. Col·locar els filets al damunt de les anxoves.
  4. Amanir amb un toc de l'oli de les anxoves.


La segona recepta ens la vam trobar al llibre Mes cocottes de la Julie Andrieu amb la que estrenava la meva cocotte Le Creuset, i de la que estic encantada de la vida... Aquesta recepta comenta l'autora que les figues poden servir soles per un esmorzar o per acompanyar foie o formatges. Encara que nosaltres també li vam treure més suc... ;)

Estan delicioses i sucoses que sembla que petin a la boca com un bombó de licor...



FIGUES CONFITADES AMB FARIGOLA I SÈSAM

Ingredients:

  • 600 gr de figues
  • Suc de mitja llimona
  • 1 l d'aigua
  • 4 claus
  • 200 gr de sucre
  • 2 cs de sèsam
  • 1 cc de farigola seca
  • Opcional: nou moscada mòlta

Preparació:

  1. Posar a bullir per fer un almívar, l'aigua, el suc de la mitja llimona, els claus i el sucre, durant uns 30 minuts.
  2. Netejar bé les figues i al cap d'aquests 30 minuts afegir-les a l'almívar, afluixant el foc i anant remenant de tant en tant.
  3. Retirar les figues de la cocotte i deixar reduir el suc durant 15 o 20 minuts més.
  4. Passada la reducció tornar a posar les figues i afegir-hi el sèsam i la farigola i deixar 10 minuts més.
  5. Es deixa refredar bé i cap a la nevera.

Notes:

  • cs: cullerada sopera
  • cc: culleradeta de cafè
  • Aguanten bé el pas dels dies refrigerades...


D'aquestes figues confitades vam aprofitar el seu suquet, li vam afegir una mica de vi i braó de pollastre, una ceba petita tallada en juliana i finalment li vam posar un pits de pollastre filetejats i salpebrats. Ho vam coure a foc molt baix i ens va quedar un segon plat sensacional!


Altres receptes que tenim publicades al bloc amb figues:


Tornem a l'estiu!

Vam passar uns dies a Formentera, la Pitiüsa Petita, i si el paradís existeix està aquí!!! i al nostre pas per Eivissa, la Pitiüsa Gran, vam tenir una trobada amb l'estimada Maria José, de Dit i fet, que ens va colmar d'atencions i que vaig tenir l'oportunitat d'abraçar-la i de parlar amb ella directament que no és, malauradament, freqüent, encara que he de dir que que vaig poder tornar a fer-ho a Reus, que la María José havia quedat finalista als Premis Blocs de Catalunya 2012..., la qual cosa m'enorgulleix tant com si hagués estat aquest mateix bloc...

No cal dir que vam gaudir a pleret de Formentera, de les seves platges, de la seva gastronomia paral·lela a la d'Eivissa, accentuada per la pròpia insularitat i pels productes que ofereix el mar i la terra, i que han sabut desenvolupar una cuina tradicional extraordinària amb l'austeritat dels productes dels que disposaven...

No us perdeu l'excepcional recull de receptes eivissenques
de la Maria José...

I unes imatges per somniar desperts...












6 comentaris

  1. Hola! He visto tu blog en el curso que vamos a hacer de fotografía, esta muy interesante tu blog, me quedo por aquí y te dejo el mío por si lo quieres conocer. Un beso
    Julia

    http://petitesucreries.blogspot.se/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Julia!

      Encantada! Será un placer conocer tu blog. Me pasaré esta noche, no lo dudes...

      Un besote y feliz inauguración de curso! Nos vemos "virtualmente" ;)

      Mgda

      Elimina
  2. Estimada amiga meva...vull gaudir del present...vull somiar amb el futur...vull assaborir les teves delicioses receptes...i enfonsar-me en les teves fotos d´aquesta terra que m´estimo tant...
    Gràcies per ser com ets, no has de canviar mai!!
    Petonets, MJ

    ResponElimina
    Respostes
    1. M. José!

      Ja saps que t'admiro molt, que t'aprecio fins a dir prou...

      Em vaig enamorar de la teva terra i de com heu sabut preservar les tradicions, sense folclorismes i estridències, amb un orgull discret de pertinença i arrelament digne d'admirar...

      Tu tampoc canviïs mai perquè ets fantàstica.

      Besades!

      Elimina
  3. Hola Maragda, soy Déborah del curso de fotografía y hoy tengo un ratito para visitar en los blogs de los compis. Me quedo como seguidora para ver con que cosas me sorprendes. He estado cotilleando y pones unas recetas estupendas, me encantan los higo ya aunque aún no conocemos las Islas Baleares con estas fotografías me entran aún más ganas de ir. De paso te invito a que visites mu blog a ver que te parece.
    Un besito desde Las Palmas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Déborah!
      Un placer de conocerte!
      Sigo tu bloc que es muy interesante!
      Besotes!

      Elimina

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design