Cooking Challenge: Corder a la mel amb arròs al safrà (cuina sefardí)

14.10.15



Fa temps i temps era temps... que no es publicava res en aquest bloc, i avui és una primera passa de la que volem que hi hagi més i més sovint. Han passat hores molt dolentes i fosques, i tristes i grises quasi negres. Però aquí estem! sense fotos del plat, i ben mirat, per què n'hi ha d'haver de foto? doncs per a què sigui tot més atractiu i entri per la vista, però acabada de sortir i encara no del tot (però tocant la meta final...) que obrir la nevera era com obrir un camp de fems i de males olors (malgrat que no hi hagués menjar caducat ni fet malbé) i que qualsevol menjar tenia regust metàl·lic com si en lloc de menjar tallarines mengessis forquilles... doncs que no hi hagi foto em sembla que és una llicència que em penso permetre sempre que ho trobi adient, i amb la meva paraula que aquesta recepta és absolutament deliciosa ha de ser més que suficient...

Aquesta entrada la vull dedicar a totes les persones que directa o indirectament m'estimen, estimo, estan al meu costat (malgrat quilòmetres lluny...) que han sofert amb mi i s'han alegrat amb mi, amb els petits avenços de la lluita diària, i que també m'han deixat aquell espai tan necessari per recomposar-me o per desfogar la ràbia i tirar endavant... Entre tanta gent... no podien faltar les meves estimades Cooking Challenge, amb les nostres històries i personalitats diferents però que han estat allà, en primera fila o si calia en la darrera, però sempre les he sentides allà, al meu costat empenyent...

Aquest mes el repte el triava la Lourdes i anava de cuina jueva... cuina sefardí... què és què...? Hi ha un llibre magnífic que és cabdal per començar a desentranyar aquestes qüestions que sobrepassen la cuina, la cultura, la religió, modus de viure, explicat de manera entenedora i molt clarificador... és El libro de la cocina judía de la Claudia Roden:



Aquesta recepta és d’origen sefardí però no podem pensar-la com a jueva en el sentit que els aliments amb els quals treballarem no estan tractats com a kosher tal i com assenyala les normes mosaïques, a la vegada que ni la nostra cuina física tampoc és kosher...


EL CORDER
Ingredients:
o Corder, 4 tallades gruixudes
o 1 cs d’oli d’oliva
o 1 cc de Maizena
o Suc de ½ llimona
o 1 cs de mel
o 100 cl de braó de carn
o Grans de ½ magrana (per decorar)

Preparació:
Saleu i unteu les peces de corder amb oli i daurar-les a la planxa per ambdós costats. Reservar-ho en una cassola de fang. Abocar el suc del corder en una cassola petita i afegir el suc de llimona i la mel, abaixar el foc i anar afegint la maizena fins disoldre-la. Abocar aquesta salsa a la cassola on heu posat les tallades de corder i donar-li uns tocs de foc viu sense deixar de barrejar.

PILAF AL SAFRÀ
Ingredients:
o 150 g d’arròs llarg (tipus basmati o gessamí)
o 1 got d’aigua (aprox.)
o 1 cs d’oli d’oliva
o ½ cc de safrà
o ½ ceba picada
o 1 cc plena de llavors de mostassa
o Canyella, ¼ de canut
o Sal
o Pebre
o 1 cs de pinyons

Preparació:
Rentar l’arròs fins que l’aigua surti neta. En una paella escalfar l’oli i sofregir la ceba fins que quedi transparent. Afegir la canyella i les llavors de la mostassa, remenar i quan crispegi afegir l’arròs i barrejar. Mullar amb l’aigua i no tocar més la preparació, deixar coure l’arròs i abans que acabi de coure’s desfer els fils de safrà al damunt de la preparació, salpebrar al gust i barrejar. Tapar la paella i deixar-lo coure a foc lent entre 3 i 5 minuts. Un cop passar aquest temps retirar-ho del foc i deixar-lo tapat per a que sui una mica l’arròs. Afegir els pinyons en cru, i ja podeu emmotllar-ho en cada plat.


PER MUNTAR EL PLAT
Al fons del plat li poseu la salseta del corder. Col·locar la tallada de corder en un costat del plat i en paral·lel el guarniment de pilaf al safrà moldejat. Tirar amb gràcia els grans de la magrana al damunt del tall de corder i pels costats.

Suggeriments:
o Us recomanem un vi extraordinari del Celler de Capçanes (DO Montsant), el Flor de PrimaveraPeraj Ha’abib, el vi kosher que s’elabora per a la comunitat hebrea de no pocs països arreu del món. No és un vi econòmic però paga la pena de tastar-lo.

Notes:
cs: cullerada sopera
cc: cullerada de cafè



No deixeu de visitar les propostes de les:




15 comentaris

  1. Sin foto dejas libre a nuestra imaginación y hace el plato mas maravilloso.
    Te has ganado que tu palabra tenga tanto valor que no es necesario que demuestres lo que dices del plato.
    Tus horas mas tristes y oscuras te las callastes, las intuímos y las respetamos... lo sabes. Por ello indirectamente temíamos pero al llegar las buenas noticias nos has dejado activamente alegrarnos taaaanto!!!!
    He contenido la lagrimita al leerte en el post... por que sí... te queremos... te quiero.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lourdes,

      Muchas gracias!!! En mi caso el valor de la retaguardia ha sido fundamental... ni te puedes imaginar la energia que pude acumular no explicando, no repitiendo... cuando explicas las personas se preocupan y se interesan en como estás... que claro que se agradece!!!! pero es una situación un poco p...ta porque se necesita desconectar de lo que va aconteciendo... ya ni que sea por salud mental... tener que ir cada dia al hospital ya es un buen recordatorio de lo que acontece y es importantíssimo que el resto de horas al día no estés recreandote en la desdicha, o los temores...

      Muchas gracias de corazón!!!!

      Elimina
  2. Uauuu ese cordero tiene una pinta estupenda!!! Tengo que probarlo si o si. Ay amore... no me hagas esto en las entradas que me sacas la lagrimilla... ahora toca bueno, risas y alegria y tu te mereces eso y mucho mas! Muaks

    ResponElimina
    Respostes
    1. Y ya sería la leche brindarlo y celebrarlo en persona con unos buenos mojitos ;) ya vemos como lo montamos!!!!

      Gracias de todo corazón

      Elimina
  3. Amb els sentiments a flor de pell m´he quedat després de llegir la teva entrada...estimada fada...ja saps que després de la tempesta sempre surt el sol...i el teu lluirà enorme, rodó, càlid i reparador...i aquí estarem totes per fer-te costat...t´estim fada :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb amigues com vosaltres és impossible que no surti el sol, i que no sigui el més gran i lluent de tots...

      Em doneu llum i energia i escalf

      Us estimo moltíssim

      Elimina
  4. Jo no puc dir res mes del que ja t'he dit. Les hem passat de tots els colors juntes, incloses les mes grises i fosques però inclús en aquestes les hem transformat en colors vius i alegres. L' amistat es lo que te en las duràs y en las maduras guapa! Hasta el infinito y más allá búlgara de mis amores. Cuando todo deje de saberte a barandilla de metro jajaja y tengas ganas de meterte en la cocina me debes( y tú sabes por qué ) este delicioso Cordero acompañado de mucho café ole y bendecido por la virgen de la regla eh?. Mil petons amiga que encara que no cal saps que t'estimo molt.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Elvira,

      Què et puc dir que no sàpigues? Doncs que ho celebrarem ben celebrat!!!!! I b unes bones sessions d'agulletes a les barres de tant riure..

      Molts petons estimadíssima!

      Elimina
  5. Ostres!! Sent no haver pogut fer-te costat en els moments difícils!! La xarxa permet això malgrat la distància. Ens pot fer sentir empàtics amb moltes persones, sobretots amb les que compartim afinitats selectives com ara la cuina. Et desitge que ben aviat recuperes l'alegria i la força que sempre has tingut. Com deia la cançó, "qualsevol nit pot sortir el sol". Molts besets des del sud del País Valencià.
    Ah! La recepta, encara que no tinga cap foto, té el millor de tu: el teu esperit i la manera d'explicar-ho.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Francesc,

      Moltes gràcies per l'afecte que em mostres, ho agraeixo profundament... necessitava no explicar-ho i reservar energies, sobretot de tot allò que podia significar no acabar de desconnectar... només ho han sabut i no des del principi els més estrictes de la família i 4 amistats, la resta doncs ho han anat sabent des de finals de setembre, família i amistats també íntimes...

      De debó que l'alegria, l'humor, l'optimisme han ajudat molt a recuperar-me i a lluitar i vèncer temors i pors i mals pensaments. És la millor teràpia del món!

      Amb molt d'afecte t'envio molts petons!!!!

      Elimina
  6. Bonica m'encanta la recepta ....de seguida que torni a casa la provare😉😍😘😘

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nuria,

      Moltes gràcies bonica!!!! A veure si t'agrada i ja em dius ;)

      Molts petons i molt més!!!!

      Elimina
  7. Bonica m'encanta la recepta ....de seguida que torni a casa la provare😉😍😘😘

    ResponElimina
  8. Que puc dir????? Tot i res. Com diu la Lurdes. Sense foto...fas que la imaginació voli. El arros pilaw al safrá m´ha encantad.
    Pro sols te vui dir que saps on soc i per lo que serveixo no???? I que una trucada teva me fará agafar el cotxe i posarli el coet no? I que t´estimo una burrada no? I lo mes important: que tot passa no?
    Estimada, saps com totas les que t´estimem que estem amb tu para lo bueno y lo malo. Riure es molt fàcil y això o fem de maravella, pro ancara que no podem estar al teu costad, pues entenc perfectament que necesites el teu espai, ens tens al cor d´una manera brutal !!!!!!!!!!!!!!!!
    T´estimo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Manu estimadíssima!!!!

      Tens un cor que necessitaries 3 Manus per a què t"hi capiguès... la teva amistat és tan de llei que em sento una privilegiada de saber i sentir que som amigues...

      Jo també t'estimo moltíssim i que tens amiga pa'rato i pa'aburrir...

      Molts i molts i multiplicats per 1000 petons

      Elimina

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design