Paella d'arròs amb galeres i espinacs

20.3.12



Un airet bla bufava de la banda del mar, bressava sobre llurs caps les amples fulles de la figuera amb una tènue remor i s’esllevissava sobre l’arrossar, imprimint-hi fugitives i ràpides ondulacions.
(Terres de l’Ebre,  de Sebastià Juan Arbó)

de l'Ametlla de Mar

La primera vegada que la nostra amiga Eva Llambrich ens va parlar d'aquesta recepta de l'Ametlla de Mar, La Cala, se'n va fer la boca aigua i va quedar enredada i endormiscada entremig de la matèria gris, però el cervell que no descansa mai la va reactivar, quan? ara!

L'Eva va tenir la paciència d'escriure'ns la recepta i facilitar-nos-la, millor dit! ens va apuntar dues però ens va recomanar una en particular i van seguir el seu consell... que l'Eva és de morro fi com no en hi han, i gràcies a ella hem descobert una recepta magnífica, genial i excelsa, d'altra banda és una recepta gens complicada i els resultats ens han captivat. També ens explica que és un arròs que es prepara al tros on es disposa de les verdures fresques i, salerosa com és ella, especifica que es cou en una paella, que les cassoles de fang són per a les pataques... Eva, ets una tia collonuda!


Amb aquesta recepta ens ha il·lusionat molt recuperar les galeres a la nostra cuina que feia anys i panys que no hi entraven. De xiquets s'hi havia posat moltes galeres a l'arròs per a donar-hi gust, però és que no només donen gust, són boníssimes.


Mira que quan es va fer el repartiment de bellesa les galeres estaven les últimes de la fila, però batúa l'olla! quin secret exquisit guarden dins! així que les que som fees encara tenim esperances: només cal que se'ns descobreixi ;)



Ingredients*(1):
  • 250 gr d'arròs, eps! de la DOP Arròs del Delta de l'Ebre
  • 250 gr d'espinacs*(2)
  • 125 gr de fesols (mongeta)*(3), encara que nosaltres vam posar pèsols comprats cuits als llegums del mercat
  • 250-300 gr de galeres (són unes 6-7 unitats)*(4)
  • 3 grans d'all
  • 1 ceba (nosaltres no en vam posar)
  • 1 tomaca 
  • 2 cp*(5) de pebre roig
  • Oli d'oliva extra verge i aquí sí que tirem cap a casa ;) 
  • 500 gr/ml d'aigua (en vam necessitar una mica més)
  • Julivert
  • Sal
Preparació: 
  1. En una paella posem 2 cullerades d'oli i afegim els espinacs, prèviament nets i trossejats, no us amoïneu del volum perquè minva moltíssim! Saleu-los.
  2. Es va sofregint a poc a poc i quan estigui ben sofregit hi afegim les galeres i les daurem (en aquest punt les vam enretirar per incorporar-les més tard).
  3. En un morter, fem una picada amb els alls, el julivert, la tomaca i el pebre roig i l'afegim a la paella.
  4. Quan tot  estigui ben sofregit, incorporem l' aigua i quan arrenqui el bull tirarem l'arròs i els fesols. (La recepta ens ha arribat així i té la seva lògica perquè és un plat que es feia al defora i no hi havia més focs ni fogons que els que hi havia, encara que a casa el que vam fer nosaltres va ser arrossejar l'arròs abans, però importantíssim tenir en un altre foc l'aigua bullint, de tal manera que quan l'arròs està arrossejat s'hi aboqui l'aigua i s'inicii la cocció des del moment 0).
  5. Deixar-ho coure uns 10-12 minuts, nosaltres ho vam fer a foc viu, vam tastar i vam rectificar de sal (si es deixa per a l'últim moment l'arròs no es sala bé) i uns minuts abans vam afegir els pèsols i les galeres retirades abans.
  6. Vigilar que no quedi curt d'aigua i ni se us acudeixi de posar la cullera a dins ni remenar, com a molt sacsejar la paella.
  7. Un cop cuit deixar reposar 5 minuts més, millor tapat amb un drap net de cuina.
I a gaudir d'una joia gastronòmica!


Notes:
*(1) Cal especificar que preteníem fer un arròs per a 2 persones però va sortir tanta quantitat que són 3 plats complerts o 4 una mica esquifits i per a persones de poca vida, però vigileu amb el recompte de les galeres a veure si feu curt i les haureu de rifar entre els comensals... :(
*(2) Hi ha també una recepta que en lloc de ser amb espinacs és amb bròcul, la mateixa quantitat, però no amb totes dues verdures alhora! i aquesta recepta, de moment, la deixem a pendents...
*(3) Si poseu la mongeta tal i com és a la recepta originat un donarà un toc farinós fantàstic.
*(4) Si compreu les galeres vives i les heu d'emprar a l'endemà, l'Eva ens proporciona un truc infalible per a mantenir-les vives: embolicar-les amb paper humit (abans era amb paper de diari) i deixar-les a la serena de nit, i si és de dia, al frigorífic a una zona que no sigui la més freda... ;)
*(5) cp: cullera de postres.




I per primer cop participem en La Recepta del 15:



26 comentaris

  1. Les millors galeres que he provat mai són del Delta, evidentment! Sou els reis dels arrossos mariners amb aquest marisc tan bo. A la vostra recepta s'hi nota, fins i tot, l'olor! I amb espinacs i tot!! És clar que els de l'Empordà qui sap si faríem servir arròs de Pals... he he. Tots ben bons! Petonet

    ResponElimina
    Respostes
    1. A casa també fem servir l'arròs de Pals i també el de Calasparra. Estant tots tan bons!
      B7

      Elimina
  2. Madre mia!!!! que buena pinta tiene estoooo.... ay, que ya no voy a dejar de pensar en tu arroz bruja!!!! me lo apunto!!
    besotes

    ResponElimina
    Respostes
    1. El próximo dia que haga te mando una tartera. Por cierto! Feliz Lunes de Aguas.
      Miles de besos

      Elimina
  3. Amb lo bones que estan les galeres al arròs, llàstima que no s`en troben gaires vegades,
    Aquest arròs te una pinta fantastica.
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que costen sí de trobar però val la pena quan en hi ha... A la peixateria que anem no les tenen mai a la vista i ho hem de preguntar...
      Molts besitos

      Elimina
  4. Maragda, aquest arrosset té una pinta sensacinoal, per a un dinar de diumenge de luxe! Les galeres fan un arròs boníssim.
    No he posat mai espinacs a un arròs... ho provaré ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs et sorprendrà la combinació, a casa ens va entusiasmar.
      Molts petons bonica!

      Elimina
  5. Ohhh que és bo l'arròs del Delta de l'Ebre!! Una paella amb aquest arròs es nota, veritat?? a mi m'encanta!! I amb espinacs deu estar deliciòs!!

    Petonets preciosa,

    Vanesuky.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Guapetona!
      Si el proves segur que et sorpren.
      Milers de petons!

      Elimina
  6. Me encanta que el arroz lleve mucha verdura pero fíjate que nunca lo he hecho con espinacas y me has tentado.
    Besotes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pikerita,
      Está tan bueno... y es que el arroz es tan versátil, con verduritas, con carnes, pescado, marisco...
      Muchísimos besos!

      Elimina
  7. Ohhhhh, en Martin ha sigut qui m'ha avisat de que sortien galeres pel teu blog!!! Nosaltres som uns enamorats de les saboroses galeres, aquí les trovo congelades!! Quina pinta Maragdaaaaa!!! Petons bonica

    ResponElimina
    Respostes
    1. Reina meva!
      Quan vingueu a Barna us espera una bona paella d'aquestes ;)
      Milers de besitos

      Elimina
  8. Mare meva, però quina pinta que fa aquest arrosset!! Jo és que per un bon arròs perdo el món de vista... i aquest fa cara de ser deliciós, fa dies que tinc ganes de cuinar amb galeres!
    Moltes gràcies per participar, ens fa molta il·lusió :)
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a vosaltres!
      M'ha encantat participar!
      Petons

      Elimina
  9. Una paella d´arros amb uns ingredients de primera!!!! així no poc fallar, m´encanta el gustet que deixen anar les galeres... petons, i bonn diumenge.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Joaquina!
      Som del mateix parer sobre les galeres.
      Molt bona setmana.
      Petons

      Elimina
  10. Ains les pobres galeres que tenen tant mala fama, perque costen de pelar i menjar!!! Però la veritat és que us ha quedat tan apetitos el plat que jo tambè els hi donaré una oportunitat!!!!
    Les fotos genials!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Abril!
      Sí que són de mal menjar i pelar però a casa ens permetem una llicència: xuclar-les!!!! jajaja, i si es fa am compte ja no punxen ;)
      Petonets!

      Elimina
  11. Oh, quina pintassa! Aquestes galeres devien estar de luxe, per què ja no en queden, oi? Llàstima, que t'anava a demanar si m'enviaves un tupper! ;)
    Una proposta boníssima per a la recepta del 15!
    Moltíssimes gràcies per participar!
    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Marina, gràcies!
      La propera vegada que en fem t'envio una carmanyola! hahaha.
      M'ha agradat molt participar!
      B7

      Elimina
  12. Un arroz delicioso con tanta verdura y el sabor de las galeras. Rico rico!!
    Besos!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Paquita!
      Después de probarlo decidimos que entraba en la lista de preferitos.
      Un besote!

      Elimina

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design