Bacallà amb formatge emmental i mel

29.3.12



Sí, sí! ho esteu llegint bé! i nosaltres no estem empistregats, ho hem escrit bé:

BACALLÀ amb formatge EMMENTAL i MEL

Aquesta recepta la volem dedicar molt especialment a dues persones que estimem molt i que són forofes del bacallà... Boniques! va per a vosaltres!


Aquest estiu passat vam aturar-nos a visitar el conjunt monumental de Montblanc dins de la Ruta del Cister. A mi em porta grats records ja que vaig treballar durant molts anys per a un insigne fill de Montblanc, no només era un home bo, ni un bon home, era un home de bé i en els temps que corren malauradament és una espècie a extingir, que juntament amb els pares i els avis és un referent molt important a la meva vida...

Però tornem al fil del que ens interessa! Se'ns va fer l'hora de dinar i entre pitus i flautes vam anar a parar a una terrassa d'un restaurant, El Call de Montblanc, d'entrada anàvem a fer un menú del dia senzillot, però quin menú! vam trobar-hi aquesta proposta: bacallà amb mel, enunciat tal qual i res ens feia pensar que darrera de la breu descripció ens trobaríem amb tan agosarada proposta, que ens va enamorar a l'acte.

Vam preguntar per la recepta i ens van dir que se l'havien empescat i que no tenien inconvenient que em parléssim al nostre bloc. Entre això, el servei atent i la ubicació, no és gens desdenyable apropar-si de nou ;)


És molt fàcil de preparar i com demà és divendres, i encara Quaresma...: toca bacallà! animeu-vos, que us sorprendrà...

Ingredients per a 2 persones:
  • 4 lloms macots de bacallà dessalat (1)
  • 1 bona tallada de formatge emmental
  • Mel
  • Farina
  • Oli
Per al llit de pèsols
  • 1 grapat de pèsols
  • Aigua
  • Sal
  • 1 cc de sucre (2)
Preparació:
  1. Si opteu per lloms macots de bacallà, com els que vam emprar nosaltres us recomanem: eixugar-los bé, enfarinar-los i al cap de l'estona tornar a enfarinar (3)
  2. Fregir-los molt lleument, posant primer a fregir els trossos més alts i després els més prims, ja que un cop al forn no podrem controlar que uns quedin més cuits o no... i ens agrada que quedin cuits al punt, que es pugui menjar desfullant i conservi la gràcia gelatinosa que té el bacallà.
  3. Retirar-los del foc i deixar-los dins d'una safata de forn.
  4. Llescar i/o ratllar la quantitat de formatge emmental que us vingui de gust (4) i col·locar-ho al damunt dels lloms de bacallà.
  5. Amanir els lloms amb uns rajolins de mel (5).
  6. Posar-ho a gratinar i quan estigui ros ja estarà llest per emplatar.
Per fer el llit de pèsols
  1. Dóna més feina anar a comprar-los que fer-los: Posar a bullir el pèsols amb l'aigua, la sal i el sucre.
  2. Un cop cuits, colar-los però reservant l'aigua de la cocció i agafant-ne per anar triturant, en funció si ho voleu més líquid o més claret...
  3. Després de triturar-los passar-ho pel colador xinès per afinar la crema de pèsols, i ja està! (6).
Notes:
(1) El bacallà hauria d'estar al punt de sal, del contrari la recepta perd molt.
(2) Ens agrada posar aquesta culleradeta de cafè de sucre per potenciar la dolçor dels pèsols, que amb aquesta recepta de bacallà s'hi adiu molt.
(3) Si el bacallà és del prim nosaltres saltaríem aquesta primera elaboració de passar-ho per la paella abans.
(4) Primer el vam fer a làmines molt fines i cobrint-lo i al damunt hi vam posar-ne de ratllat. Com el volíem emplatar de fer maco ens vam contenir de posar formatge a dojo, però mireu la fotografia de més abaix... el plat està inundat d'emmental i el bacallà ni es veu!
(5) Com a casa acostumem a tenir la mel de romaní del tipus crua vam haver de fer un invent i clarificar-la amb una mica d'aigua. Per ruixar el bacallà ens vam ajudar d'un biberó.
(6) Quan fem crema de pèsols solem emprar nata per donar-li una mica d'untuositat, però en aquesta recepta el que volem és que el protagonista absolut sigui el bacallà ens vam estar de posar nata...




13 comentaris

  1. Tots els plats amb bacallà m'apassionen, però si a més a més estan gratinats....ja no tinc paraules!! fantastic! petons

    ResponElimina
  2. Oh, mai he combinat així el bacallà amb els pèsols, una gran proposta :)

    ResponElimina
  3. jjajaja ya las veo relamiendo la pantalla!! :))
    que buena pinta!!
    bss guapa

    ResponElimina
  4. Molt bo!!! la mel va molt be amb el bacallà, però així amb formatge no l'he provat mai. M'apunto la recepta!
    Petonets

    ResponElimina
  5. Apuntada la recomanació quan vagi a Montblanc! I el plat, una exquisidesa!

    ResponElimina
  6. Ay Dios mio, que en además de sencillo tiene una pinta brutal.... ay, que me voy a comprar bacalao.... como me gustaaaaa, no sabes como me gustaaaa... además me lo has dedicado así que ¿se puede pedir mas??? me encanta!!!
    Un besazo y cuidate muchísimo..

    ResponElimina
  7. m'apunto el lloc! que alguns cops anem a Montblanc. Quin plat més bo nena. molts petonets

    ResponElimina
  8. Plorant de gust, per la dedicatòria, imaginant el gust , el toc de sucre, la mel, el formatge, gratinat ahhhhhhhhhh, espera que me limpio las lárimas!!!! Yo es que leo bacallà i los ojos me hacen chiribitas como a la Marujita jajajajaja. Un petó guapa, me apunto el nombre del restaurante, aunque aún me quedan unos meses para bajar, organizar las salidas durante las vacaciones, hace que el tiempo pase más rápido. Smuaaaackkkkkssss

    ResponElimina
  9. Un bacallà fabulos...
    Fàcil de fer, m'entres faig el comentari, s'hen fà la boca aigua.
    Petons

    ResponElimina
  10. No sóc fan del bacallà però reconec que aquesta combinació em sembla sensacional! La mel i la dolçor dels pèsols han de lligar molt bé.

    ResponElimina
  11. Uau! Boníssim i ben fàcil! El bacallà amb mel és fantàstic. no l'he provat mai amb formatge, a veure si en prenc nota! Petonet i bon cap de setmana

    ResponElimina
  12. El bacallà m'agrada de totes les maneres, però trobo genial aquesta proposta! a vegades al lloc menys pensat t'endus una bona sorpresa, oi?
    petonets

    ResponElimina

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design