Cooking Challenge: Dolços de Carnaval de les Terres de l'Ebre

10.2.11



El repte d'aquest mes el va proposar la nostra estimada Mercè, inicialment va suggerir els cannoli com un dolç típic de Carnaval, però després es va ampliar a dolços de Carnaval, com a genèric i al lliure albir de cadascuna.

Així que mirant i remirant: que si torrades de Santa Teresa, que si llet fregida, que si bunyols, que si coca de llardons,... uf! hi ha postres per donar i per vendre, però us heu adonat que la major part d'ells són fregits?

Fa molt poquet que vaig tastar els bunyols de mel (també anomenats de Sant Antoni) que es mengen des de Sant Antoni fins a Quaresma, molt típics a Gandesa, i vaig pensar: aquesta és la meva! però narajas de la China! que no tenia la recepta..., així que remenant receptaris locals diversos en vaig trobar amb quatre o cinc receptes diferents, i també vaig trobar una recepta ben original:
PILOTES DOLCES DE CARNAVAL


en aquest llibre, que esmenta la seva procedència a Ulldecona..., però si coneixeu altres poblacions on també se'n facin molt gustosament ho farem constar i ampliarem la informació...:



Així que jo tota cuca dic: en faig dos! els bunyols de mel i les pilotes dolces... JÀ! JÀ! JÀ, i un be negre amb potes rosses! la recepta que em va semblar més interessant dels bunyols van sortir uns Sants Bunyols (en honor a la Madre Bunyolera, que a les classes de labors de xiqueta inspeccionava el darrera del drapet de mostres de brodats, i sempre em cridava: bunyolera! això són bunyols! ho desfàs i ho tornes a fer... tot sigui dit de pas, ara li he d'agrair que sé cosir botons, fer traus i festó i cadeneta, i tan polit que no distingiríeu el dret del revès...), així que vaig recórrer a família i amics que de tot prest van acudir al SOS, però ja no donava temps de provar de fer-los, fotografiar-los i penjar-ho per avui, així que us prometo una sessió bunyolera properament... i mentre teniu paciència us invito a conèixer les pilotes dolces de Carnaval.



D'aquesta recepta, que és molt fàcil de fer, crec que us cridarà molt l'atenció els ingredients, que d'altra banda tenim habitualment a casa... La recepta que consta al llibre se n'ha fet alguna adaptació que ha semblat més escaient... i si us atreviu us sorprendrà molt els resultats ;)

Així que anem a arremangar-nos i rentar-nos les mans, que comencem!


Ingredients per a 8 persones:
* 1 pa de kg que tingui 3 o 4 dies
* 750 g de sucre, o menys
* 5 ous
* 200 g de sagí (llard)
* 150 g de panses
* 100 g de pinyons
* All picat, al gust (no..., no ens hem tornat ximplets!)
* Julivert picat, al gust
* Caldo d'olla (nosaltres ho vam canviar per llet!)
* Sucre addicional
* Vi ranci (opcional)

Preparació:
Posar en remull les panses amb el vi ranci, millor si pot ser el dia abans, que així quedaran més sucoses.

Posarem a escalfar la llet amb el llard i un cop tèbia i el llard fos posar-hi el pa en remull, quan aquest estigui ben amarat, trinxar-lo ben trinxat amb una forquilla.

Agefir els rovells d'ou (la clara ens servirà després...), les panses, els pinyons, l'all, el julivert i el sucre. Barrejar-ho bé.

Anar agafant bocins de massa amb les mans i moldejar-les com a boles, com si estiguéssiu fent les pilotes de carn per al caldo de Nadal... Passar les pilotes per la clara d'ou, nosaltres la vam batre abans una mica, i anar-les deixant a la llanda.

Les pilotes un cop col·locades a la safata enfonseu un dit a cada pilota i el forat l'ompliu amb el sucre addicional, que ja estaran llestes per a la cocció: es poden fregir o coure al forn... nosaltres vam triar l'opció del forn, i vosaltres? quina trieu?

No us oblideu de visitar els dolços que han fet les altres Cookings, que de segur que us deixaran ben bocabadats!



26 comentaris

  1. Vaya pelotas qué tienes guapa! qué pinta! y qué bien regaditas! así a uno le entra la fiesta bien dentro y ya puestos, uno se disfraza hasta de Butragueño!... y por qué me acuerdo yo de este ahora???.. UUUyyy, ya sé:-D
    Besos

    ResponElimina
  2. Així que bunyols de labors eh?? jajajajajaja com he rigut!!!!! Me quedat de pedre llegint els ingredients, all, brou julivert...té una pinta brutal!!!! Els faré sí o si!!!! Petons bonica meva

    ResponElimina
  3. Mira, aunque solo sea por calmar mi curiosidad voy a preparar esta receta porque tienes razón, esos ingredientes son de lo más originales.... y encima anuncias buñuelos??? esperando con los ojos abiertos me tienes! jajaja
    besitos guapa una aportación fantásitica

    ResponElimina
  4. Ben originals, sí senyora! que per fer coses habituals ja estem els altres, oi?
    I queda bé l'all i el julivert amb el sucre? Això ho hauré de provar!
    (Ah,Maragda, saps que ahir vaig rebre "un paquet" molt esperat? Tu també?)
    Petons, guapa!

    ResponElimina
  5. Vaya Maragda!! menuda receta más requetecontraoriginal, no me imagino su sabor, habrá que probarla, verdad?
    Menudo reto que te has marcado y aquí estaremos esperando esos buñuelitos (yo también quería, pero no salieron)
    bsss guapa

    ResponElimina
  6. Jajaja Maragda abans d´entrar al teu bloc ja sé que m´espera una estona divertidíssima!!! això de la mare bunyolera ha estat molt bo!! i vaja recepta estranya i original aquests bunyols, per supost m´encantaria poder fullejar el llibre que ens mostres...potser algun dia :D petonassos estimada meva

    ResponElimina
  7. Com m'agraden les tradicions, per les seves postres
    una abraçada

    ResponElimina
  8. doncs ho haurem de probar, oi??? quina combinació has fet! petonets

    ResponElimina
  9. Maragda, gràcies per aportar-nos aquesta recepta que desconeixia completament! I a més, molt original... amb brou i julivert?! Uauuuu! Això s'haurà de provar. :)
    Petonets bonica!

    ResponElimina
  10. No les conec, ho haurem de probar..
    bessets
    http://desdelacuinadelhort.blogspot.com/

    ResponElimina
  11. Hola,
    Realment ... com crida l'atenció els ingredients! Haurem de provar-ho ràpidament!

    ResponElimina
  12. Una recepta molt original amb la barreja d’ingredients, però crec que el resultat final, boníssim i acompanyat de una mica de cava Ummmm
    Petons

    ResponElimina
  13. Eso es lo que mas me gusta.. probar lo que jamás he probado..¡¡me llama mucho!! Y encima con tanta tradición que no hay que dejar que se pierda.
    ¡Chapeau! Besotes.

    ResponElimina
  14. Doncs si que m'han soprés els ingredients, pa, all i brou a una recepta dolça és ben curiós, això si, es veuen ben bons!
    Bon cap de setmana.

    ResponElimina
  15. una recepta molt interessant, jo també m'he quedat sorpresa amb els ingredients.
    pt!

    ResponElimina
  16. Em van regalar aquest llibre, i ara que no em sent ningú, et diré que no n'he fet cap de les seves receptes. Me'l hauré de mirar amb més cura, no et sembla?

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  17. Hola!! acabo d'aterrar aquí a través de les altres cooking ;) i ja m'hi he quedat... una proposta molt bona la que ens presentes em sembla deliciosa! Gràcies per compartir-la
    Molts petonets!

    ResponElimina
  18. Quina recepta més curiosa!!! És molt bona de fer i segur que va ser un èxit. Em fa molta gràcia que a ta casa també li digueu "sagí" al "sagí", com a Beneixama i a bona part del País Valencià. Salutacions

    ResponElimina
  19. Increible, sorprenent com sempre!! No m'imagino el sabor, hauré de provar-ho i opto per la preparació al forn, m'agrada més..jeje. Petons bonica.

    ResponElimina
  20. Esto si que es novedoso Maragda y luce estupendamente.
    Besitos.

    ResponElimina
  21. Que delicia de receta!!
    Quien pudiera en estos momentos comerse al menos una!!
    Pero ya me llegarán las épocas de las vacas gordas, y seguro que la hago y lo que es peor, me lo comeré después.
    Me alegro de volver por aquí después de tanto tiempo.


    un abrazo.


    CUATRO ESPECIAS

    ResponElimina
  22. Us volem agrair els vostres comentaris que feu amb tant d'afecte.
    Si us heu atrevit a provar aquests dolços ja ens ho fareu saber i què tal us han semblat.
    Molts petons!

    ResponElimina
  23. desde luego me has dejado con la boca abierta, esto si que es una receta distinta ;)

    Salu2, Paula
    http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
    http://galletilandia.blogspot.com

    ResponElimina

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design