Cooking challenge: pirulipis

18.10.13


Quan la Mª José ens va proposar el repte dels pups-caiques em vaig estar preguntant a què es deu aquesta moda anglosaxona de fer caiques...? se m'acudeixen unes quantes raons... però com jo sóc mig pagerola doncs em resisteixo a emprar paraules forànies quan en tenim de pròpies ben divertides i ben sonants: pirulipis, xupa-xups, no en direu que no tenen encant!?

Tot això va portar recordar el següent: els dolços de petita que es feien a casa, els pirulipis de sucre fos i solidificat, els paraigües i cigarretes (ara perjudicials per a la salut perquè incentiven no sé quina bajanada!) de xocolata de Nadal, les crispetes dolces i salades, els berenars de pa amb vi i sucre. Així que en la meva línia de sempre! aquesta Maragda! sempre fa el que li surt del tete! (txist! que qualsevol dia d'aquest m'expulsaran del grup per mal comportament...) i en lloc de pups-caiques us porto pirulipades diverses, tot en un ram de flors silvestres...





















Pirulipis de sucre:

Sucre, oli, paper de forn i bastonets de fusta.

Passar una mica d'oli al paper de forn, amb paper absorbent, per donar una pàtina d'oli, retallar uns quadrats i preparar-los en forma cònica que ens serviran com a petits motlles.

En un casó posar el sucre a foc lent fins que es desfaci i agafi un bonic color ambre (compte a l'hora de manipular el sucre calent, les cremades són perillossíssimes!). Hi ha qui posa mantega però a casa mai s'ha fet. Abocar-ho als motlles i posar-li uns bastonets (escuradents, palets de broquetes, mikados, etc.), deixar refredar fins que es solidifiquin i ja podem començar a llepar!

Paraigües de xocolata:

Quicant la imatge podeu veure més
fotografies
de la Dama del Paraigües
¿Sabíeu que la ciutat de Barcelona, antany, se la representava no per la Sagrada Família, ni per res de Gaudí, ni per torres Agbar sino per una escultura, la Dama del Paraigües, que està dins del Parc de la Ciutadella...? Els turistes se'n portaven rèpliques en miniatura com a record de la ciutat comtal.

Mireu quin bitllet de tramvia!









Xocolata fondant, oli, paper de forn, paperets brillants o estampats (fins i tot us poden servir les càpsules de madalenes!) i bastonets.

Fer el motlles com s'ha explicat en els pirulipis de sucre. Fondre la xocolata i abocar en el motlles improvitzats. Els bastonets que vam posar són robats dels paraigües que es comercialitzen, però hi ha una altra manera com més xic de fer-ho: amb escuradents rodons i rematar un dels extrems amb boletes de collar (de vidre, fusta, perles, etc.) que més us agradin, queden la mar de coquets! Els emboliqueu i llestos per deixar al personal amb la mandíbula per terra.

Xupa-xups de crispetes:

Blat de moro per fer crispetes, un rajolí d'oli, sucre o sal i clara d'ou batuda (per banyar-les amb xocolata ens caldrà xocolata fondant).

En una paella i unes gotes d'oli fer les crispetes, tapades! si no voleu treure crispetes del sostre o recuperar-les de casa del veí! quan deixin d'espetegar ja les tindreu fetes, posar-lis el sucre o sal (al gust de cadascú). Deixar-les refredar.

Amb la clara d'ou batuda les pinteu en paciència i les aneu enganxant amb petits munyocs.

O les podeu banyar amb xocolata fosa i deixar que el xocolate qualli.

Posar amb cura els bastonets, que si us abelleix també podeu emprar els bastonets salats d'aperitiu i ja podeu dir allò de: de tí me voy a comer hasta el palo!

La idea la vaig treure d'aquests aperitius, encara que aquests estan fets amb mantega i mel i un toc de forn ;)

Pirulipis de pa amb vi i sucre:

Ara es quan truquen a la porta i em detenen per atemptar contra la salut pública! primer parlo de les cigarretes de xocolata i ara de pirulipis alcohòlics!!!!

Inicialment volia fer una història que també la volia posar per al WDB 2013, però no ha estat possible, així que paz-y-ciencia...

Necessitarem bocins de pa, sucre, vi negre i pipetes de plàstic.

No cal gaire explicació de com fer-ho, oi? però aquestes pipetes per fer la presentació són genials! per poder fer-ho d'una manera diferent ;) que vaig trobar en la secció de cuina d'una ferreteria.


Per a més endavant:

Vull fer pirulipis terraltins de fabiola i de massapà, però per aquests us haureu d'esperar a que ompli aquests motlles tan xulos que m'han arribat! hahahahahahahaha!!!!























No us oblideu de visitar les pirulipades de les:






RECORDATORI:

Encara podeu enviar les vostres receptes solidàries per al Repte 3x4 adreçant-vos mitjançant el correu electrònic 3x4@lql.cat ;)

4 comentaris

  1. Molt bona recopilació! m´has fet pensar en la meva infància, crec que l´única vegada que he vist al meu pare dins la cuina ha estat per fer tirurits...tan sols record el paper aferrat al sucre hahaha.
    Un petonet estimada i merci per l´entrada <3

    ResponElimina
  2. De ti me voy a comer hasta la última A de tu nombre!!! Eres un amor, y sigue en tu linea que nadie te va a echar del grupo!! Si cambias entonces si que te echo yo jajajajaja. Siempre aportas una imaginación desbordante, y ese billete de tranvia me ha enamorado, si te soy sincera yo era de la imagen de la dona del paraigües más que la Sagrada Familia, ya lo dicen que yo tengo una visión vintage, romántica de todo, y esa imagen me evoca mil y una Barcelona. Me quedo con todo, pero lo que más las palomitas empaladas de chocolate!!! Un besazo enooooormeeeeeee

    ResponElimina
  3. Habra que probar tus pirulipis... jaja... me encanta el nombre. Los de choco me tientan muchísimo, aunque no se yo si no será por ese billete de tranvía....
    Un beso enorme geniecillo

    ResponElimina
  4. Vet aquí!
    Cada vegada que algú de casa anava a Barcelona, portava pels nens de la casa (jo i el meu germà, aleshores) un paraigua de xocolata!!!
    Quina tradició més bonica!
    Llegint aquest post teu he reparat que de petita els dolços estaven presents de forma molt esporàdica, cosas que ara, malhauradament per la salut, les tenim massa a l'abast... Per algo la Diabetes tipus II és la pandèmia del segle XXI.
    Unes receptes i una reivindicació a la que m'hi entrego!
    Bon Nadal!

    ResponElimina

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design