Un arbre de Nadal màgic...

23.12.09


De petita a casa fèiem el Tió, seguint aquest costum d'escatologia catalana tan nostrada, i com no volem perdre determinades costums..., encara que n'adquirim de noves preservem les antigues. Aquest any em vaig proposar alimentar ben alimentat el Tió, així que li vaig deixar al costat de l'arbre de Nadal moltes mandarines per a què no passès gana, i que a l'hora de la veritat estiguès ben fart i gros i fes ben fet el seu comès... hahahaha.

I guaiteu! ara no sé si si és que l'arbre de Nadal és màgic, o hi viuen uns follets que treballen de nit, però mireu en què s'han convertit les mandarines que eren per al Tió... i tinc un greu dubte: ¿al Tió li agrada la melmelada de mandarina? quin remei que em tocarà! li hauré d'anar palpant la panxolina, i si no se li engreixa li hauré de canviar la dieta...

A la foto s'ha colat una conserva casolana de pebrots i un embotit de porc senglar..., ara no sabem ben bé si seran per al Tió o per a nosaltres...? veurem si el dia 25, encara hi són... ;)




RECEPTA DE LA MELMELADA DE MANDARINA AVAINILLADA

Ingredients:
* 1 k de mandarines pelades
* Pell de 3 mandarines
* Suc d'una llimona
* 660 g de sucre (o 750g de sucre si no empreu el següent ingredient)
* 90 g de sucre avainillat
* Llavors de vainilla (opcional)
* Pots de vidre
* Aigua
* 1 rajolí de vinagre

Preparació:
El dia abans, pelar les mandarines, traient bé la pell blanca, col·locar-ho en un bol gran. Tallar els galls de les mandarines al gust, afegir el sucre, el suc d'una llimona i les llavors de vainilla, també les pells de les mandarines tallades en juliana el més fina possible, barrejar-ho bé i deixar-ho tota la nit al frigorífic.

Esterilitzar els pots de vidre en aigua bullint durant 20 minuts (a l'aigua li afegeix el rajolí de vinagre), posar-los a escórrer, com han bullit amb el vinagre s'eixuguen aviat i no queden restes de calç al pot.

Nosaltres la cocció la vam fer amb la panificadora, amb el programa especial, però com li havíem posat el suc de la llimona i no la pectina vam haver de programar una segona tongada de cocció. Si la coeu manualment se li ha d'afegir 20 uns vint minuts més per la mateixa raó.

Amb la preparació ben calenta vam omplir els potets fins a dalt de tot, els vam tapar i els vam posar de cap per avall. Passades les 48h havien fet el buit, i vam deixar reposar una setmana la melmelada, passat aquest temps ja està llesta la seva consumició.

Notes:
És dolça com totes les melmelades però en no tenir la mateixa quantitat de sucre que de fruita diràs que no resulta embafadora, i les tiretes de pell li donen un toc un xic amarg que no molest gens.

21 comentaris

  1. Amb totes aquestes bones viandes que li dones, segur que aquest tió serà mooooolt generós :)
    La melmelada amb el gustet de vainilla ha de quedar deliciosa.

    ResponElimina
  2. Yo prepare el domingo una mermelada de mandarina, y casi, casi a la vainilla. Al final opte por hacerla al azahar. Me anoto esta tambien, que me quede con la espinita.
    Muchos besos y que paseis felices fiestas!

    ResponElimina
  3. Aquest tió és una joia. Has probat de deixar-li ous i patates a veure si et fa una truita?.
    Felicitats i que passeu unes molt bones festes.

    ResponElimina
  4. No m´extranya que cagui bo el tió, jo sempre he dit que el que més li agrada són les mandarines però es clar jo no m´hi había trobat mai qeu les canviés pel melmelada.....i bona per que aquests potets ténen una pinta de bons rebons.
    No se si hi seré a temps les mandarines bones es van acabant i vénen les de frenadol , però per si en trobo de bones la recepta queda copiada.
    Bones festes i sigueu feliços

    ResponElimina
  5. Quina sort això que et canvien mandarines per la seua melmelada. Per cert, la recepta, boníssima!! Salutacions

    ResponElimina
  6. El teu tió ha d'estra ben content!!! Ja veuràs com us cagarà!!! Les mermelades m'encanten i des de que en faig no soporto les comprades, les trobo massa dolces! :)
    Petunets i Bones Festes!
    Eva.

    ResponElimina
  7. Gemma: esperem! que mira que s'ha afartat el tío ;)

    Laura: sácate la espinita ;) yo me anoto la tuya de azahar..., que debe de estar sencillamente impresionante.

    Josep: hahahahaha, com he rigut! ho provaré aquesta nit, i si demà no hi ha la truita no vegis la de bastonades que li cauran...

    Mai: hahahaha i tan que es porta bé, però no et pensis que el paio només es menja les clementines, té el morro finet! hahahaha. M'ha encantat això del frenadol!
    Anima't a fer-la que encara tenim 15 dies més per trobar bones mandarines.

    Francesc: això com tot, requereix anys d'ensinistrament ;)

    Eva: feia molts anys que no en feia però coincideixo amb tu sobre les comprades, que també fan anys a la meva nevera... hahahaha.

    Gràcies/Gracias
    Muchos besos/Molts petons
    MOLT BON NADAL/FELIZ NAVIDAD!!!!!

    ResponElimina
  8. Conocí la historia del Tió por intermedio de Ivana, no la conocía para nada y me pareció muy graciosa. Me imagino que a los chicos les debe encantar. Tu mermelada se ve super!
    Quiero desearte una feliz Nochebuena a vos y a los tuyos
    Cariños

    ResponElimina
  9. Gracias por acompañarme todo este año. Que tengas unas felices fiestas y el nuevo año venga cargado de cosas buenas, que no falte la salud y el trabajo.
    Un abrazo grande.

    ResponElimina
  10. Hola Maragda. Quiero desearte que pases una Feliz Navidad en unión de tu familia, y que el próximo año 2010 te llegue lleno de salud, paz y felicidad.
    Saludos

    ResponElimina
  11. Muy buena la tradicción del TIO !!!! seguro que traera mucha abundancia .

    !!!!FELICES FIESTAS !!!! que lo pases muy feliz junto a tus seres queridos .

    Un beso , cuidate ,
    Nancy

    ResponElimina
  12. Bon nadal estimada. Et desitgem el millor per a tu i els teus. Muac.

    ResponElimina
  13. Que tengas un buen año,
    que todo lo malo se olvide
    y que se cumplan todos tus deseos.

    Felices fiestas para ti y los tuyos.

    Un abrazo.

    ResponElimina
  14. Que mermelada tan rica... me la apunto con tu permiso.

    Felicices Fiestas, espero que el Tió haya sido muy generoso.

    ResponElimina
  15. Erika: Ni te imaginas las caritas de los niños descubriendo debajo del leño mágico los regalitos y los dulces, antiguamente el Tió era el que traía los dulces navideños en los hogares catalanes, posteriormente se añadieron pequeños regalitos para los niños. Un beso enorme y muy feliz entrada de año.

    Kako: gracias por visitar esta cocina, nos esperan años para compartir buenos momentos juntas. Mis mejores deseos para el 2010 y que se vean colmados de todo lo que anheles. Un besazo amiga!

    Juan: Lo mismo deseo para tí y los tuyos, y que ambos lo veamos. Un beso enorme, amigo!

    Nancy: Ojalá el Tió traiga abundancia a todos los hogares, o cuando menos trabajo para todos... Gracias por tus deseos que son recíprocos. Un gran besito post-Navideño!

    Nélida: Igualmente guapetona! que el año 2010 te depare alegrías, fortuna y amor a caudales. Besos.

    Vermells: estimats! igualment us desitjo unos molt bones festes i que el 2010 sigui un gran any, no un cosechero sinó un Gran Reserva ;). Repetons per als més guapetons del món mundial.

    Isabel: muchas gracias! los deseos son recíprocos y que el 2010 sea un GRAN AÑO para tí y los tuyos. Un beso enorme.

    Concha: y tanto que tienes nuestro permiso! ojalá el Tió haya sido generoso en todos los hogares! Un felicísimo año 2010 para tí y los seres que amas. Un gran besazo!

    ResponElimina
  16. Qué mermelada más buena, Quinta!!!! Aprovecho para desearte lo mejor pra estas fiestas y para el próximo año! Un beso, fuerte.

    ResponElimina
  17. que rica! y los botes te han quedado muy monos...

    te deseo que pases unas felices fiestas y una feliz entrada de año...un gran besote.

    ResponElimina
  18. Angie: la verdad es que sí estaba rica, tendré que hacer más... También mis mejores deseos para tí y los tuyos. Un fuerte beso.

    Francis: hahahaa, las telas son retales sobrantes de patchword. Felices fiestas y que el año 2010 sea un año inolvidable de cosas buenas.
    Un beso enorme

    ResponElimina
  19. Un tió temàtic amb tanta mandarina pobre jajaja. Segur que està boníssima :)

    ResponElimina
  20. Mònica: moltes gràcies! el tió es va portar força bé el pobrissó ;)
    B7

    ResponElimina

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design