Un patatal de receptes amb les Cooking Challenge

14.10.14



"Rostit sense vi no val un comí, pilota sense pebre no val un senabre, estofat sense xocolata no val una patata."
Dita popular


Us proposem un parell de jocs...




PRIMER JOC
  • Poseu-vos ben guapots i mireu fixament la pantalla de l’ordinanor o del mòbil.
  • Digueu en veu ben alta: PA TA TA!!!!
Si us penseu que se us ha fet una foto esteu molt malament, de debó!

SEGON JOC
  • Ara fent el corro de la patata jugarem a l’1,2,3...
  • Por cada acierto con platos de patata, 1 beso.
  • 1, 2, 3... responda otra vez...
Puré de patates, braç de gitano salat, bombes, patates amb verdures, patates amb betxamel, papas arrugás, patates al caliu, gnocchi, ensaladilla russa, amanida alemanya, trinxat, patates fregides, truita de patates, röti, patates amb bacallà, patates Garraf, tartiflette...

  • Campana y se acabó!
Veiem que esteu molt posats en la matèria hahahahahahaha...

I mentre us presentem la nostra proposta us deixem aquest vídeo de La Trinca per a què us inspiri molt i molt a la vegada que passem una bona estona junts ;)



Nosaltres us volíem preparar dues receptes per aquest repte que ens va proposar l'estimada Ly: la TARTIFLETTE i les PATATES GARRAF, però aquestes darreres s’hauran d’esperar una mica més ja que no ens ha donat temps de fer-les i presentar-vos-les tal i com ens hagués agradat.

Que les patates van ser introduïdes des del descobriment de terres d’ultramar no us serà cap novetat, tampoc ho és que la seva incorporació en les dietes europees no s’arraiga fins entrat el S. XVIII, especialment de la mà del nutricionista Monsieur Parmentier, però la seva gran acceptació va ser a causa de les condicions immisericordes i de fam que patia la població que ja començava a conglomerar-se en nuclis urbans pre-industrials i, com sempre he sentit dir a la meva família, com es poden sembrar dos cops a l’any i la producció és agraïda alhora que són de bon emmagatzemar doncs va socórrer molts estómacs buits...

Us vaig cinc cèntims de la TARTIFLETTE abans de passar a la recepta, adaptada de la Nigella Lawson, és una recepta procedent del massís dels Aravis a la Saboia i el seu nom procedeix del mot tartifla (patata) en la parla autòctona de la zona –l’arpità-, i neix en aquesta zona on s’elabora el formatge Reblochon ingredient fonamental i imprescindible en aquesta recepta. No és una recepta especialment antiga, atès que va ser inventada per l’actiu Sindicat Interprofessional del Reblochon cap allà els anys vint per augmentar el consum d’aquest formatge, tot i que l’elaboració de la tartiflettet està molt inspirada en un plat de la cuina tradicional de la contrada que s’anomena péla (paella de mànec llarg per a fer saltejats).

Prou rotllots i anem per feina!!!!



Ingredients:

  • Patates petites-mitjanes (3 o 4 per persona)
  • 2 cebes petites
  • 2 grans d’all (nosaltres no em vam posar)
  • Un bon grapat de daus de cansalada virada fumada de bona qualitat
  • 1 formatge reblochon (solen ser d’uns 450 gr)
  • Raig de vi blanc
  • Oli
  • Sal i pebre negre

Preparació:

  1. Netejar bé les patates amb pell i posar-les a bullir amb aigua i molta sal.
  2. Mentre bullen les patates tallem a rodanxes la ceba i la posem a sofregir a foc lent.
  3. Quan veieu la ceba transparent es poden afegir els daus de la cansalada fumada.
  4. Quan aquesta cansalada noteu que ja està cuita se li pot afegir un xorret de vi blanc (encara que això és opcional...). Nosaltres li vam posar un Rueda, que després és el que vam beure mentre dinàvem. Ho vam deixar reduir una mica.
  5. Per saber si les patates estan cuites les podem punxar i notar si ja estan toves per dins, ho fem amb una agulla fina. Un cop cuites les posem a escórrer.
  6. Tallar les patates en rodanxes, la tartiflette originària les patates van a daus, nosaltres les vam tallar i deixar amb la pell per a donar un toc més rústic.
  7. Posar a preescalfar el forn, calor a dalt i a baix.
  8. Disposar l’estri on coureu al forn la tartiflette i anar col·locant les rodanxes de patates en la base, repartir la ceba i cansalada, moldre-hi al damunt pebre negre al gust, així successivament.
  9. En darrer lloc col·locarem el reblochon (hi ha que li treu la costra, nosaltres no li vam treure però li vam rascar una mica i tallat en dues rodanxes) fent-ho que la costra d’ambdós costats quedi cap amunt (d’aquesta manera quan es fon el formatge va caient al damunt de les patates i cansalada)
  10. Posar la tartiflette al forn i quan detecteu que el roblochon comença a fer bombolles ja la teniu a punt per treure i servir.
  11. És un plat que acabat de fer està superb, a mesura que es va refredant dolent no és però la gràcia que té del formatge acabat de fondre es perd... ;)

    Esperem que us hagi agradat!!!

    Recordeu que en breu anunciarem qui ha guanyat el sorteig del llibre Polos y Helados de la Sandra Mangas.

    No deixeu de visitar les suculentes propostes patateres de les:




    14 comentaris

    1. Has conseguido dos cosas.. hacerme reir en la primera parte y hacerme pasar hambre en la segunda!!! Estas patatas tienen que estar riquísimas!!!
      Besos

      ResponElimina
      Respostes
      1. Jajajajaja Lourdes,
        Me he divertido mucho con esta entrada y la tartiflette ya te aseguro que será habitual en casa.
        Besotes!

        Elimina
    2. Ainss...loqui, siempre me haces sonreir. Estupenda entrada y la receta, de diez!! me ha gustado mucho. Muaks y remuaks... pa-ta-taaaaaaaa

      ResponElimina
      Respostes
      1. Rosa,

        Amore!!! Hay que repetir foto que ha salido movida :D

        Gracias ppr tus cariñosas palabras!

        Sazos!

        Elimina
    3. Ayyyy però què loqueta és la nostra Maragda jajajaja...he tingut que parar de riure per poder escriure bé i m´ha costat ehhhh!!! Sempre és una injecció de bon humor entrar al teu blog però avui especialment perquè aquesta entrada ha estat especialment divertida...encara recordo quan al cole cantavem aquesta cançó, què bons són La Trinca!!
      Un petonet estimaa meva...i jo també pa-ta-taaaaaaaa :))))

      ResponElimina
      Respostes
      1. Hahahaha M. José!

        Si és que la vida ja és prou complicada per anar per ella amb morros de patata (agra, clar!)

        Tu, com la Rosa! A tornar-te a posar al photocool que has sortit amb els ulls tancats!!!!

        Besades a sac!

        Elimina
    4. Jajajaja me parto con tu entrada jajajaja. Desde el título, pasando por la foto y luego el video aún sigo riéndome!!! Eres la más mejor!!! Que buena la tartiflette, es uno de mis platos preferidos!! Y te ha quedado pocholísima!!! En cuanto publiques las patates del garraf me mandas un patatal vale?? jajajaja. Besitos bella flor!!

      ResponElimina
    5. M'encanta aquesta recepta... diumenge tinc un dinar i aquestes patates li anirien genial, aviam si tinc sort i trobo el formatge.
      Muas

      ResponElimina
    6. M' uneixo a lo que ha dit la M. José i la Elvira.
      El principi de la teva entrada es molt original i divertid. Me porta molts grats records de infantes i joventud.
      Aquesta canço de la Trinca, la tinc guardada dintre de un pen amb la meva música d' avans, las preferidas.
      El plat, sensacional. Es un dels que tinc guardats a la meva llaaaargaaa llista de pendents. Mcachisssss....ja me las trepitxat.....jaaajaaa. Delicios.
      Mil petons, estimada

      ResponElimina
    7. Que divertida i original es sempre la nostre nina...i que no li falti mai!! Patata i formatge sempre es bona opcio i amb la resta de ingredient fixe que ha de ser espectaculat.Petons boniqueta. Muacs

      ResponElimina
    8. Quina pintassa!!! M'agrada la patata, però el formatge em torna boja... És una recepta de 10!! Enhorabona!! I me l'apunto per tastar-ho aviat ;)

      Una abraçada!

      ResponElimina

    Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

    Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

    Besets!

    Tradueix-m'ho al:

    Pinterest

    Instagram

    Entrades populars

    © la quinta de luculus
    blog design by Elai Design