Arròs quaresmal de la iaia Maria

31.3.09



La frugalitat dietètica que és de precepte a la Quaresma ve acompanyada per un tipus de cuina senzilla però molt suculenta, on els cuiners i cuineres esmolaven l’enginy per oferir plats més que remarcables.

A casa de l’àvia Maria era habitual, sobretot els divendres, menjar plats únics elaborats a base de bacallà amb: patates bullides i carxofes -o carbassó-, cigrons estofats amb bacallà i ou dur...

La que avui us presentem és una recepta d’arròs quaresmal -recuperada de l’àvia- i tan elemental que sembla que no pugui ser... perquè de debó que és singular. L’àvia feia aquesta recepta, i una altra variant amb calamarsons i una mica de salsa de tomàquet, però aquesta serà un altre post.


Ingredients:
 Bacallà dessalat al punt de vostre gust
 Carxofes (1 x PAX)
 Arròs (una tassa de cafè per persona)
 Alls (molt generosament)
Oli d’oliva
 Ou (1 x PAX)
 Sal, per si cal rectificar

Preparació:
1. Posar en una olleta a bullir l’aigua amb un bon raig d’oli d’oliva i els grans d’all, quan arrenca a bullir afegir el bacallà dessalat i les carxofes netes (deixar per això una mica de penca...) i tallades a galls, deixar bullir una estona.

2. Quan noteu que la carxofa comença a estar al dente afegir l’arròs i deixar-lo bullir segons indicacions de l’arrossaire, nosaltres en aquest cas, i només en aquest, ens agrada una mica més passat del normal i una mica pastosset.

3. Mentre bull l’arròs fer els ous ferrats que us calguin en funció del nombre de comensals i deixar-los preparats.

4. Per servir el plat: escudellar l’arròs en cada plat i col·locar al damunt l’ou ferrat.

Esperem que sigui del vostre gust!

22 comentaris

  1. Doncs visca la quaresma, i aquests plats quaresmals. Salut!!!!!

    ResponElimina
  2. realment, amb aquest plats la quaresma es feia molt més suportable. segur que és un arròs ben gustós amb pocs ingredients i poca feina.

    ResponElimina
  3. Aquest arros porta un munt d'ingredient que m'encanten: escarxofes, ous i bacalla!!

    Es perfecta aquesta època de la quaresma pq disfruto un munt menjant tot això!!

    Genial arros quinta de luculusssss!!

    REcords

    ResponElimina
  4. La verdad es que el título le viene al pelo, porque realmente es un plato de esos que siempre ponían las abuelas por estas fechas.
    Me ha gustado mucho disfrutarlo con vosotros.
    Besitos sin gluten

    ResponElimina
  5. A mi el bacallà no m'agrada gaire, però la variant amb calamarsons segur que sí.. amb receptes com aquesta, podria ser quaresma tot l'any, oi? :)

    ResponElimina
  6. Maravilloso!!
    ay, si por algo yo tengo debilidad por las iaias

    Muac
    la foto es preciosa

    ResponElimina
  7. No tengo ninguna duda de que este arroz de cuaresma tiene que estar muy rico. Sencillo y sin muchas complicaciones, creo. Un plato excelente para estas fechas.
    Saludos

    ResponElimina
  8. Un plat bonissim , m'agrada el teu blog!!

    ResponElimina
  9. Bé per fi puc deixar un missatge (mentre l`escric no sé espero....)

    L`arròs ens salva la vida i crec que com diu el Manel és l`aliment més generós del món i aquesta conbinació te molt bona pinta

    Una abraçada

    Sandra

    ResponElimina
  10. La verdad como dicen tod@s las iaias son lo más .
    Este plato se ve muy rico !!!
    Un beso , cuidate .
    Nancy

    ResponElimina
  11. Uhmmm.....ha d'estar boníssim!! A mi aquest tipus de recepta m'agrada cada vegada més, i els plats de quaresma que quan era petita detestava...ara els demano a casa meva..jeje.

    Núria

    ResponElimina
  12. Jo com la Gemma amb calamarssons, pq amb el bacalla no he pogut mai...
    Ptnts

    ResponElimina
  13. Gràcies pels vostres comentaris!

    Olles i somriures:
    És una època que de petita m’agradava molt i perquè a casa és menjava diferent i amb plats que eren una maravella, encara recordo el cóc amb mel... hum!

    Manel:
    Tens tota la raó! I el que sempre dic: que si els productes són de bona qualitat no necessiten molta parafernàlia.

    La vella carmanyola:
    Si substitueixes el bacallà per gambes te n’enamoraràs...

    Mª Luisa:
    De veras que sí y es que las abuelas...

    Gemma i Xaro:
    Fet això dels calamarsons... És ben veritat que són receptes que es poden fer tot l’any, però particularment només les recordo per aquesta època, especialment perquè les carxofes estan en el seu millor moment per menjar-ne i me’n faig un tip: en crema, a la brassa, fregides, en truiteta…

    Su :
    Y que arte y sabiduría que tienen las abuelas... Vaya piropo de la birria-foto-de-cámara-compacta, estoy aturdida! (pero hinchada como un pavo... hahaha).

    Juan:
    Gracias, particulamente pienso que esta época nos ha legado maravillosos platos.

    Azúcar:
    Moltes gràcies!

    Núria:
    Com jo era molt mal menjadora de petita detestava tot el que m’havia de posar a la boca, però com en aquesta època les menges eren diferents feia menys escarafalls per la novetat…

    PETONS PER A TOTS I TOTES!!!!

    ResponElimina
  14. Sandra:
    I té tantes facetes! és un ingredient magnífic... Petons

    Nancy:
    Y que lo digas yo extraño mucho las mías, eran tan diferentes perp tan entrañables! Un besote!

    ResponElimina
  15. Hola Quinteros!
    Aquesta recepta la penso copiar: si la feia la iaia Maria deu ser per no deixar ni un gra d'arròs!
    Gràcies per socialitzar receptes familiars: m'encanta saber que em menjo plats amb història!

    Salut!

    P.S.: Així m'agrada, promocionant productes de la vostra terra "petita"!!!

    ResponElimina
  16. Com m´agrada aquest arròs , el faig gairebé igual, però l´ou l´esclafo avans de treure´l del foc o probaré amb l´ou ferrat.
    petons i bon profit

    ResponElimina
  17. Això dels arrossets quaresmals està molt bé i aquest que proposeu no té cap ingredient que no m'agrade moltíssim. Segur que cau. Salutacions

    ResponElimina
  18. Massitet:
    Te la pot copiar ben tranquilament! Una besada

    Mai:
    Amb ou esclafat no ho he provat mai, la clara queda ben quallada? que potser seria el que faria angúnia a casa... Un petó

    Francesc:
    Doncs si cau ja ens faràs cinc cèntims si t'ha agradat. Una besada.

    ResponElimina
  19. Aquest arròs ha de ser boníssim!!! Carxofes, bacallà i ous??? mmmmmmm!!!! Ja tic ganes de veure els de calamarsos!!! ;) I és que les receptes de les iaies son les millors!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  20. Mmmmm.... arroz amb bacallà, bonissim!
    Petons

    ResponElimina
  21. Eva i Pilar:
    Malament està de dir-ho però sí que està bo, si. la de calamarsets deprés de les vacances...
    Un petó ben gros!

    ResponElimina
  22. Una combinació més que excel·lent! i es que les iaies són tan sàvies. Muac!

    ResponElimina

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design