Mel i mató

23.7.08





Aquest postre està molt estès geogràficament a tota Catalunya.

No cal dir que hi ha una gran tradició d'elaboració del mató, a partir de fer quallar la llet fresca de cabra, ovella o vaca, amb qualls de procedència natural: l'herbacol és un bon exemple, o per fer-ho molt matusserament a casa amb un raig de llimona. És un formatge fresc, tou i sense crosta.

Respecte a la mel us podem dir que el seu ús entre els romans era molt preuat, l'usaven en les menges i en les begudes. Es té constància que els romans per obtenir-ne van enginyar el sistema de ruscos o arnes, més que buscar-ne de silvestre, així s'asseguraven aquesta exquisidesa.

Val a dir, que fins que no es va conèixer i estendre el consum del sucre, bastant tardanament, la mel era el principal edulcorant, així tenim una gran quantitat de dolços, rebosteria i pastisseria, però també era un essencial per al guis d'altres plats de caça i peix, especialment.


Ingredients:
o Mató
o Mel, també pot ser mel crua

Preparació:
Posar el mató en els plats i afegir-li al damunt la mel.

Suggeriments:
o Hi ha que no li posa mel i li posa sucre.
o Se li pot posar també nous o codonyat.
o Deixar a taula la gerra de mel per a què els més llèpols se'n puguin afegir més.

Notes:
o Us inserim un enllaç d'un post nostre en relació a una empresa perquè el modus de fer el mató no pot ser més tradicional, i al nostre gust destaca per la seva qualitat.
o Sobre la mel nosaltres tenim retirada per mel procedent d'Arnes i El Perelló.
o Però de mató i de mel de segur que en trobareu de molt bona qualitat en molts indrets i elaborats artesanalment per bona part de la geografia catalana.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Subscriu-te

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design