Iniciativa popular: PLAT PATRIMONIAL DE CATALUNYA

23.7.08







Entenem com a Plat Patrimonial de Catalunya aquells menjars que de manera local o per època de l’any s’han anat transmeten de generació en generació a Catalunya, que han arribat als nostres dies o, si no han arribat a les nostres cuines, en tenim constància d’una gran pervivència en el temps.

Amb aquesta iniciativa popular pretenem fer un recopilatori de totes aquelles receptes en les que se les distingirà per una marca de Plat Patrimonial de Catalunya, per la qual cosa s’ha confeccionat un logo propietat de La Quinta de Luculus




També entenem que el distintiu de Plat Patrimonial ha de complir amb una sèrie de requisits que relacionem:

1. Orígens i abast (territorial, temporal i costumista)
2. Sobre els productes
3. Sobre l’elaboració

1. Orígens i abast (territorial, temporal i costumista)

Dades de les que es disposen per poder fornir el que anomenaríem: història gastronòmica, història entesa en el més ampli sentit de la paraula. Hi ha plats que han sorgit per una activitat laboral (el Cim i Tomba, la Clotxa, etc.), d'altres ha estat l'abundància o l'escassetat que ha determinat formes de conserva i/o de guisar.

2. Sobre els productes

El nulla dies sine linea que acompanyava l’edició d’aquesta iniciativa popular és la frase de Joan Miró: Per ésser universal, cal ésser local.

Sempre hem estat partidaris dels productes que ara s’ha posat de moda anomenar “de proximitat” i els de temporada.

Tant els aliments de proximitat com els de temporada garanteixen, o ho intenten, que les seves condicions de consum i organolèptiques siguin les òptimes quan arriben a casa nostra.

Potser cal fer un incís en el sentit que ens estem acostumant dòcilment a menjar dessaborit, però el malentès es construeix perquè una cosa és l’equilibri de sabors que tastem en un plat, i una altra cosa és que els aliments no siguin saborosos o que manquin de caràcter i personalitat en el sabor que els hauria d’identificar.

També és la manera de fer que permet un desenvolupament sostenible de sectors econòmics i territorials que estan en franca davallada.

Aquestes consideracions sobre els productes no els apliquem als de procedència i etiquetats com a ecològics perquè hi ha un buit legal al voltant del concepte que no garanteix que siguin de millor qualitat que els altres de proximitat i de temporada, tenim constància que aliments considerats ecològics no sempre responen a bones praxis, particularment ens referim a algunes comercials.

3. Sobre l’elaboració

Els Plats Patrimonials són, també, aquelles receptes bàsiques de confecció, amb poques variants, alteracions o modificacions puntuals que no afecten la seva idiosincràsia.

Determinades manipulacions sobre la recepta bàsica no seran considerades com a Plat Patrimonial, un exemple clar seria el cas de la recepta editada Tulipa de mel i mató, si bé el Mel i mató en tindria la consideració com a tal, la nostra tulipa, per la manera com es processen els ingredients, poc habitual, l’allunya del tot d'ésser Plat Patrimonial.

Anirem inserint receptes Plat Patrimonial, però us animem a:

oDivulgar aquesta iniciativa popular.
oAportar receptes que seran editades amb indicació de la procedència, si desitgeu que consti.
oA adherir-vos a aquesta campanya

Us podeu posar en contacte amb nosaltres via comentari o per correu electrònic:


Obrirem una nova secció al bloc on es relacionaran les adhesions a aquesta inicitiva popular i us facilitarem el codi per si el voleu incloure a la vostra pàgina web o bloc.

2 comentaris

  1. com és que no hi ha comentaris?
    Ho trobo una idea genial, jo sóc una negada i no se com fer per participar, ja he intentat fer un blog i no m'en surto,

    ResponElimina
  2. Perquè era molt al començament del bloc i els comentaris es van incrementant a mesura que es van editant coses, el fas conèixer i et relaciones amb altres blocs...
    A travès de l'opció "crear un blog" està molt tutoritzat per fer un mínim de coses, després s'han d'invertir unes quantes hores i anar provant perquè no sempre surten a la primera...
    Una salutació

    ResponElimina

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design