Cooking Challenge: Postres de Nadal de la Terra Alta

8.12.10

Ja tornem per aquí!

Després d'unes vacances ben fredoliques, que ja us farem cinc cèntims més endavant i d'una avaria amb la línia d'internet que han tardat quasi bé un mes en solucionar, ja estem de bell nou per aquests barris i amb noves propostes gastronòmiques.

Aquest cop el tema dels postres nadalencs el va triar la Rosa i tot seguit es va encendre la bombeta del magí: per què no proposar postres típics de la terra que tant estimem? de la Terra Alta, i dit i fet! ens vam posar en contacte amb la bona amiga Fontcalda Blanch, que ens va assessorar molt amablement. Hi ha postres per a tots els gustos, però en una terra que l'ametlla és abundant els postres típics en fan gala i honor en les taules de Nadal, així trobem receptes tan variades com: guirlatxe, ametlles ronyoses (garapinyades), pa de figues, borraines arrebossades amb mel o sucre, i un altre de molt curiós com són les hòsties de Batea, una mena de neules grosses que es fan en un motlle especial, i que cada família té el seu propi motlle.

Inicialment ens vam decantar primer per les ametlles ronyoses, la recepta de la qual li hem d'agrair que ens l'haguès facilitada la nostra cosina (bé, d'això fan uns quans anyets...) i com a segona proposta volíem fer les borraines, que tot i ser una recepta prou coneguda a les Terres de l'Ebre, no es sol fer per Nadal com s'acostuma a fer a la Terra Alta... També hem trobat antecedents a Esplugues de Llobregat, que antigament es feia aquesta llepolia per Nadal... La dificultat que hem tingut per fer aquesta segona proposta és la de trobar l'ingredient principal: les borraines (també conegudes per crespells), que no hem trobat enlloc de Barcelona, sino que en demanar-les ens han mirat com si etns haguéssim trastocat del bolet..., així que decebuts en la cerca infructífera de l'ingredient desconegut vam passar al plan B, el pa de figues...

Esperem que us agradi la nostra proposta i que vagi de gust!






Cal especificar que un cop tretes les ametlles del foc i que es posen a refredar al damunt dels marbres de la cuina cal tenir en compte que prèviament s'han d'untar bé amb oli d'oliva i s'han d'escampar les amatlles sense que es toquin les unes amb les altres, del contrari quedarien enganxades entre elles...






* Cocinarte
* Cuina per a llaminers
* Dit i Fet
* El olor del café
* Los cerezos en flor
* Quocinando
* Pikerita
* nosaltres

17 comentaris

  1. Que ricas las almendras y ese pan de higos, mmmnnnn.... eso sí, me vas a tener que traducir la receta, jajaja... que el traductor aquí no vale :Pppp, que noooo, prometo esforzarmeeeeee...
    Un besazo enorme!!

    ResponElimina
  2. Que ricas galletas, me encantan, se nota que deben ser muy ricas.
    Tuve problemas para traducir tu página, pero más o menos la distingo.
    Un besito.

    ResponElimina
  3. Maraaagdaaaaa em quedo amb totes dues receptes, ja saps que soc una enamorada de les ametlles garapinyades, però del pà de figues encara molt més!!!! Tinc altres receptes i no coneixía la teva amb xocolate,així que em sembla que aquest cap de setmana el faig si o siiii!!! Quines ganes de saber a on has estat de vacances!!!!! Mil petoooonsssss

    ResponElimina
  4. Uhmmm...garrapinyades...i pa de figues amb xocolata!!! nena...m'has ben conquerit amb aquestes dues receptes tradicionals...ah, no havia vist pà de figues amb xocolata, mai!! Això s'haurà de provar..

    Petons
    Núria

    ResponElimina
  5. Doncs a mi també m'agraden molt les teves propostes per a aquest Nadal!
    D'ametlles garapinyades en mengem sovint perquè quan el meu sogre es posa a la cuina... li surten boníssimes!
    Petons

    ResponElimina
  6. ostres m'encanten les dues coses, m'apunto la recepta
    moltes gracies!!!!!!!

    ResponElimina
  7. Maragda, quina ràbia no trobar els crespells, no? Les ametlles garapinyades, un vici!! I el pa de figues, me l'emporto per la meva mare que li encanta! ;)
    Petons guapíssima!

    ResponElimina
  8. Buenooo.. bueno... éstas son las recetas clásicas que no se pueden perder. Yo tenía las garrapiñadas pero el pan de higos no y me lo llevo como un tesoro.
    Besotessss

    ResponElimina
  9. bueenoooo !! ya me puedes ir traduciendo la receta de las almendras que me flipan y nunca las he hecho. Y ya que te pones también podrías traducir la otra, bueno en cuanto te aburras un poco :))
    Guapa mil besos

    ResponElimina
  10. M´ha agradat això de Terra Alta, em confesso una total ignorant i no sabia exactament a on et referies (l´única Terra Alta que coneixia fins ara era la dels hobbits...)les teves propostas m´han semblant molt interessants i les explicacions també (quina lletra més maca!!) un bon petonàs!!!

    ResponElimina
  11. Maragda,
    Tot està per fer una queixalada!
    petons,

    ResponElimina
  12. Ohhhhhh, que macos, només em faltaves tu de les cooking i la veritat és que m´ha encantat , ja saps la proximitat de la terra alta en el meu cas fa que senti molt de prop aquests plats i les tradicions, m´he quedat amb moltes ganes de veure les òsties de Batea, aquelles del motllo particular de cada casa, però estic segura que alguna cosa tard o d´hora en fareu jejeje.
    un motllo cooking seria preciós.
    una forta abraçada.

    ResponElimina
  13. Quina casualitat, hem passat el pont a Morella!!!
    I estava preciosa, tota il·luminada de Nadal...
    Els dolços de la Terra Alta són un vici total, oi?
    Una proposta deliciosa!

    ResponElimina
  14. Maragda, que bones que han d'estar les garrapinyades...quan hi ha fires només de sentir l'olor ja corro a comprar-ne! :)
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  15. Moltíssimes gràcies per tots els comentaris tan carinyosos.
    Molts petons i molt bones festes!

    ResponElimina
  16. qué bien vuestro ultimo reto!!! me ha encantado ;)

    Salu2, Paula
    http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
    http://galletilandia.blogspot.com

    ResponElimina

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design